1 Mart 2019 Cuma

El ve Ayakta Siğil

Ellerde ve ayaklarda yaşan siğillerin  nasıl göründüğünü bilmek, ayağınızın altında yaşanan ağrılı bir durumun bilinmesi tedavi sürecine yardımcı olabilir. Plantar verruca olarak da adlandırılan ortak ayak siğil olabilir. Bunun yanında bir çok siğil çeşidi bulunmaktadır. Filiform siğiller ağzınızın veya burnunuzun etrafında ve bazen boynunuzda veya çenenizin altında gözlemlenebilen siğillerdir. Filiform siğiller, ten rengine yakın bir renktedir. Periungual siğiller, tırnaklarınızın ya da ayak tırnaklarınızın çevresinde meydana gelen siğillerdir. İğne ucu kadar küçük başlarlar ve yavaş yavaş karnabaharı benzeyen kaba, kirli görünümlü yumrular haline gelirler. Sonunda kümelere yayıldı. El ve ayakta çıkan siğil diğer siğiller gibi HPV'den kaynaklanmaktadır. Bunların özelliği yalnızca el ve ya ayak bölgesinde çıkmasıdır.

Siğil





Bütün siğil çeşitleri insan papilloma virüsünden (HPV) den kaynaklanmaktadır. HPV'nin 100'den fazla türü bulunmaktadır. Aynı zamanda bu bulaşıcı virüs havludan, zeminden, kapı kolundan ve masa gibi her türlü yüzeyde yaşayabileceğinden virüsten kendinizi geri sakınmanız oldukça zor. Ayrıca bir siğil göz görülür hale gelmeden bir yıl öncesine kadar cildinizde de büyümeler yaşanabilir. Bundan dolayı, nasıl maruz kaldığınızı veya siğilinizin nereden geldiğini belirleme meselesi neredeyse imkansızdır.

Siğiller dokunma yoluyla yayılmaktadır, bu yüzden başka biri üzerinde gördüğünüz siğile asla dokunmamak gerekmektedir. Ayrıca siğilleri kendi vücudunuzun bir bölgesinden diğerine yayabilirsiniz.

Siğiller vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Gündelik temasla bulaştıkları için ellerinizde, parmaklarınızda, yüzünüzde ve ayaklarınızda yaşanması olasıdır.

Parmaklarda Çıkan Siğil


Periungual siğiller tırnak çevresinde meydana gelir. İlk başta pinhead boyutunda ve pürüzsüz, parlak ve yarı saydam bir görünüme sahip olabilirler. Birkaç hafta ya da ay boyunca, bezelye büyüklüğünde büyüyebilir ve karnabahar benzeri bir görünüme kadar varabilirler. Siğiller ayrıca kahverengi, gri veya siyah renklere de sahip olabilirler. Büyük periungual siğiller bazı zamalarda ağrı ve rahatsızlığa yol açabilir.

Periungual siğiller, insan papilloma virüsünün (HPV) bazı çeşitlerinde doğru oluşmaktadır. Diğer HPV grupları genital siğiller ve rahim ağzı kanserine yol açabilir. HPV bulaşıcıdır ve bir kişi enfeksiyon bulunan ciltle veya herhangi bir maddeyle temas etmesi durumunda zarar görebilir.

El ve Ayak Siğilleri


Plantar siğiller ve palmar siğiller, cildin üst katmanında var olan viral bir enfeksiyonun yol açtığı kanserli olmayan cilt büyümeleridir. Siğile yol açan, insan papilloma virüsü veya HPV olarak adlandırılan bir virüstür. Virüsün birçok çeşidi vardır. El ve ayaklara neden olan virüs, genital siğile neden olan aynı virüstür fakat farklı bir çeşididir.

Bazı insanlar yanlışlıkla plantar siğiller ya da palmar siğillerin malign olduğu var sayılmaktadır. Aslında, zararlı değildir. Sonunda, yaklaşık iki yıl içinde, siğillerin çoğu tedavi uygulaması gerçekleştirmeden kaybolur. Ancak siğiller, bulundukları yere bağlı olarak tahrişe veya küçük ağrılara yol açabilir.

Ellerde Çıkan Siğile Kesin Çözüm


Özellikle çocuklarda HPV'den kaynaklı meydana gelen siğil çokça yaşanır. Zaten HPV o kadar bulaşıcı bir virüstür ki elde bulunan verilere göre her insan hayatının herhangi bir döneminde HPV enfeksiyonu kapıyor. Bu durumda en çok ve yaygın olan ellerde ve tırnak etrafında çıkan siğillerin tedavisi oldukça önemlidir. Daha ergenliğe girmemiş ya da yeni giren çocuklarda çıkan siğilleri genelde aileleri kendi fikirlerince siğillerden arındırmaya çalışırlar. Tabi ki bu çok mümkün değildir. Örneğin Anadolu'da sürekli siğilleri tedavi etme noktasında siğil duası edilmektedir. Bu hiç bir işe yaramaz.
Özellikle elde çıkan siğillerin tedavisi noktasında salisilik asit ve TCA 70 uygulaması yapılması işinizi görecektir. Bu iki asidi dikkatli ve programlı kullanmanız gerekiyor. 1 haftalık size aktaracağım uygulamayı gerçekleştirin ve 10 gün ara verin; cildinizin yapısına göre bu arayı 20 gün, 1 aya kadar çıkartabilirsiniz. Ellerde çıkan siğillerin tedavisinde uygulanacak etkili yöntem için gereken malzemeler:


  • Salisilik asit 

TCA 70

Bu tedavi yönteminin uygulaması da oldukça kolaydır. 1 haftanın ilk 6 gün siğilin üzerine salisilik asit uygulayın. Bu uygulamayı bir dermatolog ve ya cilt uzmanına sorarak gerçekleştirin. Haftanın son günü ise TCA 70 uygulamasını gerçekleştirin. Bu uygulama çok daha dikkatli ve özen göstererek yapmalısınız. Size aktardığım bu yöntemi uyguladığınız da dediğim gibi cildinizin yapısına göre ara verdiğiniz gün sayısını arttırabilirsiniz. Bahsettiğim uygulamayı siğilleriniz geçene kadar tekrar edin; en geç 1-2 ay içinde kesin sonuç alacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder