17 Şubat 2019 Pazar

Tırnak Batması ve Tedavisi

Tırnak batması son derece can yakan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca tırnak batığının olduğu yerde iltihaplanma ayrıca bir sağlık sorunu olabilmektedir.  Bu makalede tırnak batması sorunu ile karşılaşanlara gerekli tedaviler ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verilmiştir. 

Tırnak Batması 


Kesilmiş ayak tırnakları, tırnaklarınızın kenarları veya köşeleri, tırnakların yanında bulunan deride büyürse tırnak batması durumu ile karşı karşıya kalırsınız. Ayak başparmağınız da, içe geçmiş bir ayak tırnağına sahip olma olasılığınız çok yüksektir. 
Evde ayak tırnaklarında meydana gelen tırnak batmasını tedavi edebilirsiniz. Bununla birlikte, tıbbi tedavi gerektirebilecek komplikasyonlara neden olabilirler. Diyabet veya kötü dolaşımınıza neden olan diğer durumlarınız varsa, komplikasyon riskiniz daha yüksektir.


Tırnak Batması Nedenleri 


Batık ayak tırnakları hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Tırnak batmaları  terli ayaklara sahip insanlarda daha sık görülebilir. Yaşlı insanlar da yüksek risk altında olabilir çünkü ayak tırnakları yaşla kalınlaşır.  Aşağıdakiler dahil birçok şey tırnak batmasına neden olabilir:

  • ayak tırnaklarını yanlış şekilde kesmek  
  • düzensiz, kavisli ayak tırnakları 
  • çok sıkı  veya ayaklarınız için çok dar,  düz olan ayakkabılar gibi büyük ayak parmaklarına çok fazla baskı uygulayan ayakkabılar
  • ayağınıza ağır bir şey düşmesi de dahil olmak üzere ayak tırnağı yaralanması
  • ayaklarınızı temiz veya kuru tutmamak gibi yanlış ayak hijyeni
  • genetik eğilim

Atletik aktiviteler sırasında ayaklarınızı yoğun şekilde kullanmanız, özellikle tırnak batması durumuna eğilimli olmanıza neden olabilir. Art arda bir nesneyi tekmelemek veya ayaklarınıza uzun süre baskı uygulamak, ayak tırnaklarına zarar verebilir ve tırnak batmasına yakalanma riskinizi artırabilir.  

Tırnak Batması Belirtileri 


Batık ayak tırnakları ağrılı olabilir ve genellikle aşama aşama kötüleşir. Erken evre semptomları şunları içerir:

  • tırnağın yanındaki cilt hassas, şişmiş veya sertleşmiştir
  • ayak parmağına baskı uygulandığında ağrı meydana gelir
  • parmak çevresinde biriken sıvı ile iltihaplanma görülebilir


Ayak parmağınız enfekte olursa, belirtiler arasında şunlar olabilir:

  • kırmızı, şişmiş cilt
  • şiddetli ağrı
  • kanama
  • irin sızması 
  • ayak parmağı çevresinde cilt şişmesi

Kötüleşen semptomları önlemek için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 

Tırnak Batması Tedavisi


Doktorunuz ayak parmağınızı fiziksel bir muayene ile teşhis edebilecektir. Parmağın bulaşmış görünüyor varsa, bir gerekebilir röntgen tırnak deriye nasıl büyüdüğünü  göstermek için gereklidir. Bir röntgen, tırnak batması durumunun yaralanmadan kaynaklandığını da ortaya çıkarabilir. Enfekte olmayan tırnak batması normalde evde tedavi edilebilir. Ancak, ayak tırnağınız cildi delmişse veya herhangi bir enfeksiyon belirtisi varsa, tıbbi yardım  gereklidir. 

Tırnak Batması Ameliyatı 


Tırnak batması için  farklı tipte cerrahi tedaviler vardır. Kısmi tırnak çıkarma işlemi yalnızca cildinize kazan tırnak parçasının çıkarılmasını içerir. Doktorunuz ayak parmağınızı uyuşturur ve ardından ayak tırnağını daraltır. Uzmanlara göre, kısmi tırnak çıkarma işlemi, geleceğe dönük ayak tırnaklarını önlemek için yüzde 98 oranında etkilidir. Kısmi bir tırnak sökme işlemi sırasında, tırnağın  kenarları tamamen düz olacak şekilde kesilir. İç ayak tırnağını tutmak için tırnağın kalan kısmının altına bir pamuk parçası yerleştirilir. Doktorunuz ayrıca ayak parmağınıza fenol adı verilen ve tırnağın tekrar büyümesini engelleyen bir tedavi uygulayabilir. Tırnak batması  kalınlaşmaya neden olması durumunda toplam tırnak çıkarma işlemi kullanılabilir .Doktorunuz size lokal bir ağrı enjeksiyonu verecek ve ardından tüm tırnağı  matrisektomi adı verilen bir prosedürle çıkaracaktır.

Ameliyattan sonra doktorunuz sizi ayak parmağınızla bandajla eve gönderir. Muhtemelen ayağınızı bir iki gün daha ayağa kaldırmanız ve ayağınızın düzgün şekilde iyileşmesini sağlamak için özel ayakkabı giymeniz gerekecektir. 

Evde Tırnak Batması Tedavisi


  • Günde üç ile dört kez ayaklarınızı ılık suda yaklaşık 15 ile 20 dakika bekletilmelidir. 
  • Cildi ayak tırnağı kenarından uzağa iterek zeytin yağına batırılmış bir pamuk topla temizlemek ve yumuşatmak gerekmektedir. 
  • Daha sonra tırnağı batık alandan yavaş çıkararak sadece ucunu kesip,altında bir miktar pamuk konulmalı ve tırnağın düzgün uzaması sağlanmalıdır. 
  • Ağrı için asetaminofen ( Tylenol ) gibi reçetesiz ilaçlar kullanılabilinir
  • Enfeksiyonu önlemek için polimiksin ve neomisin (her ikisi de Neosporin'de bulunur ) veya bir steroid krem gibi bir topikal antibiyotik kullanılabilir
  • Evde tedavileri birkaç günden birkaç haftaya kadar deneyin. Ağrı kötüleşirse ya da tırnak batması nedeniyle diğer  aktiviteleri gerçekleştirmeyi zor bulursanız, doktorunuzu görünün. 

Tırnak batması sorunlarınız için doktorunuza danışmayı unutmayınız. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder