31 Temmuz 2017 Pazartesi

Topuk Çatlakları ve Çözümleri

Topuk çatlakları ilk zamanlarda bir sağlık sorunu olmasa da hoş olmayan bir görüntü sunmaktadır. İlerleyen aşamalarda ise topuk çatlakları yarıklardan kaynaklı enfeksiyon, bakteri ve hastalıklara açık alanlar haline gelmektedir. Bundan kaynaklı topuk çatlaklarına erken müdahale etmek son derece önemlidir. Bu makalede topuk çatlaklarına karşı yapabilecekleriniz hakkında bilgiler yer almaktadır.  

Topuk Çatlakları


Topuk çatlakları en sık rastlanan ayak problemlerinden biridir. Genellikle çift taraflıdır. Özellikle bayanlar için kozmetik olarak rahatsızlık verirken, bazen de ağrı problemine neden olurlar.Topuk çatlaması, çeşitli sebeplerle ayakların topuk kısımlarında meydana gelen kuruma ve çatlama durumudur. Bu durum ilerlerse sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. 

Topuklarda meydana gelen çatlaklar genellikle soğuk havalarda, yani ayakların nemden uzak kaldığı zamanlarda oluşmaktadır.  Nem eksikliği sonucunda kuruyan topuklarınızda çatlakların oluşması ellerinde kuruduğundan çatlaması kadar normaldir. Bu nedenle topuk çatlamasında uygulanacak tedavinin nemlendirme işlemi içermesi gerekir.


Kuru Ciltler ve Topuk Çatlaması



Daha çok kuru ciltlerin problemi olan topuklardaki aşırı çatlaklar, topuk ve ayak tabanında görülür. Ayakları yıkadıktan sonra kurulamamak, yalın ayak gezmek, küçük terlik giymek gibi nedenlere bağlı olarak ta ortaya çıkar. Kadınlarda menopoz sonrası dönemde görülen cilt kuruluğu artar ve fazla kiloların da etkisiyle topuklara binen yük arttığı için topuk çatlakları oluşabilir. 

Topuk çatlaklarında  ölü derininin ayaklardan arındırılması son derece önemlidir. Nemlendirici kullanılmadan önce topukları ponza taşı ile eksfoliye etmek gerekir.  Bunun için önce bir leğen alın ve içine ayaklarınızın tamamını kapsayacak şekilde ılık su koyun. Ayaklarınızı leğene yerleştirin ve 20-30 dakika bekletin. Böylece sertleşmiş ve kurumuş olan derinizin yumuşamasını sağlayacaksınız.

Topuk Çatlaklarına Karşı Öneriler



Gece yatarken topuklarınıza, ezilmiş bir aspirinle karıştırdığınız karite yağını sürüp çorap giyebilirsiniz Bu sorunu çözen bir yöntem ama uzun süreli kullanımda topuklarda sararmaya yol açıyor . Soğuk suyun içine elma sirkesi koyup yarım saat bekletebilirsiniz. Gül losyonu ile ayağınıza masaj yapmak hem topuklara hem de tırnaklara iyi gelir 



Topuk çatlakları ve diğer ayak sorunlarının önüne geçilmesi için Ayak Bakımı Nasıl Yapılır ? başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder