8 Ocak 2015 Perşembe

Tırnak Mantarı

 Tırnak mantarı , genelde ayak tırnaklarını etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Tırnak mantarı nemli ortamlarda üremesinden kaynaklı ayaklarınızı daha çok etkilemektedir. Ciddi bir rahatsızlık olmasa da tırnaklarda renk, şekil ve koku değişimine neden olmaktadır. Bu makalede tırnak mantarı hakkında kısa bir bilgilendirme yapıldıktan sonra kesin çözümü üzerine bir alıntı sunulacaktır. Sizlerde tırnak mantarı rahatsızlığı yaşıyorsanız makalemizi okuyabilirsiniz. 

Tırnak Mantarı Nedir ? 

Mantar enfeksiyonları vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Mantarlar normalde çeşitli bakterilerin yanında vücutta bulunurlar. Bir mantar büyümeye başladığında, bir enfeksiyon kapabilirsiniz.

Aynı zamanda tinea unguium olarak da adlandırılan onikomikoz, tırnakları veya ayak tırnaklarını etkileyen mantar enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonları normalde zamanla gelişir, bu nedenle tırnaklarınızda görünme veya hissedilme şeklindeki herhangi bir acil fark ilk başta fark edilmeyecek kadar ince olabilir.  


Tırnak Mantarı Nasıl Gelişir ? 


Bir mantar tırnak enfeksiyonu, tırnakların içinde, altında veya üzerinde mantarların çoğalmasından meydana gelir. Mantarlar sıcak, nemli ortamlarda büyür, bu nedenle bu tür ortamlar doğal olarak aşırı çoğalmalarına neden olabilir. Sporcu kaşıntısına , sporcu ayağı ve saçkırana neden olan mantarlar tırnak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Vücudunuzun içinde veya üzerinde bulunan mantarlar tırnak enfeksiyonlarına neden olabilir. Mantar enfeksiyonu olan başka biriyle temas etmişseniz, size yayılmış olabilir. Ayak parmakları genellikle ılık ve nemli ortamda olduğundan kaynaklı  mantar enfeksiyonları ayak tırnaklarını daha sık ayak tırnaklarını etkiler.  

Tırnak Mantarı Tedavisi



İlaç harici olarak lazer ile mantarlar tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca kimyasal peeling işleminde kullanılan asitlerle mantarlı bölgenin yakılarak hem mantarın kurutulması hem de cildin yenilenmesi sağlanır.  Tırnak mantarının tedavisi için kullanılan geleneksel yöntemlerle bilimsel yöntemleri birleştirerek oldukça etkili bir bakım sunulmaktadır. Bunun için kullanacağımız bakım ürünleri şunlardır; 

  • Elma sirkesi 
  • Laktik asit 
  • Vicks 
  • Çamaşır suyu 
  • Ketoral şampuan 
  • TCA 
  • Menthol 
  • Kafur 
  • Çay ağacı yağı 
  • Çinko oksit 
  • Salisilik asit 
Tırnak mantarı tedavisi için kullanacağımız bu malzemelerin nasıl kullanılacağını ve yapılacak bakım hakkında aşağıda maddeler halinde bilgi verilmektedir. 

Tırnak Mantarı Kesin Çözüm

Tırnak mantarı ilaçları veya bitkisel tırnak mantarı tedavisinden sonuç alamayanlar için son zamanlarda son derece etkili olan tedavi yöntemi aşağıda yer almaktadır. Bakımın ilk aşaması su ile seyreltilmiş çamaşır suyu  kullanımı olacaktır. 


Tırnak Mantarına Çamaşır Suyu Sürmek

Her duştan önce mantarlı tırnağa kulak çubuğuyla çamaşır suyu süreceksiniz, bunu duşa girmeden beş dakika önce yapacaksınız. Çamaşır suyu uygulaması, tırnak alanında mantarın diğer tedavilere direnç geliştirmesini önlemek için gereklidir.
Daha detaylı bilgi için Tırnak Mantarına Çamaşır Suyu başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. 

Duşta Tırnağın Yıkanması

Tırnak mantarı geçene kadar tırnağınızı her duşta ketoral veya fungoral şampuanla yıkayacaksınız. Yani önce tırnağımıza çamaşır suyu sürdük, sonra duşa girdik, ayağımıza suyu tuttuk, sonrasında tırnağımıza ketoral şampuanı sürdük ve bir dakika kadar bekledikten sonra duşumuza devam edeceğiz.

Tırnak Mantarına Vicks Krem Sürmek

Tırnak mantarımıza her sabah vicks ile yapacağımız bir krem karışımı süreceğiz, buradaki amaç salisilik asit ve diğerlerinin yardımıyla tırnağın daha incelmesini sağlarken, krem karışımımız sayesinde mantarın yayılmasını da engellemek olacaktır.  Aşağıda kremin tarifi ve nasıl kullanılacağı yer almaktadır. 
  • 2 kutu vicks 
  • 1 kutu vazelin 100 gr 
  • 10 ml çay ağacı yağı 
  • 40 gr çinko oksit (4 poşet) 
  • 20 gr salisilik asit (2 poşet) 
Önce yaklaşık 300 gram malzememizi alacak ağzı kapalı sağlam bir kavanoz bulun, vazelini ve 2 kutu vicks kremi kavanozun içine ilave edip sıcak suda benmari usulü eritin. Her ikisi de eriyince kavanozu dışarıda soğumaya bırakın. Kavanozumuz soğuduğunda diğer malzemeleri içerisine ilave edin ve bir kaşıkla iyice karıştırıp, kapağı sıkıca kapadıktan sonra iyice çalkalayın. Bu işlemi karışım hafiften donmaya başlayana kadar tekrarlayın, artık pelte kıvamına geldiğinde buzluğa atın ve 15 dakika sonra kremimiz hazır olacak. Bu hazırladığınız kremin iyi karışması önemlidir. Kremi sabahları mantarlı tırnaklara süreceğiz. Tabi yukarıdaki diğer işlemleri de ihmal etmiyoruz, duş öncesi ve duştaki bakımlara devam.

Tırnak Mantarına Elma Sirkesi Sürmek

Tırnağımıza akşamları elma sirkesi süreceğiz. Sabah hazırladığımız kremimizi akşamsa elma sirkeli karışımımızı süreceğiz. Böylelikle inatçı mantarımız neye uğradığını şaşırıp yavaş yavaş yok olacak. Ama elma sirkesini tek başına kullanmayacağız, etkisini arttırmak için içerisine laktik asit ilave edeceğiz. Gerekli malzemeler;

  • 1 su bardağı elma sirkesi 
  • 20 ml saf laktik asit 
Boş ve ağzı sıkı kapanan bir şişe bulup elma sirkesini ve laktik asiti karıştıracağız. İşlem bu kadar. Sonrasında akşamları tırnak mantarımıza kulak çubuğu yardımıyla bu elma sirkeli karışımı süreceğiz.

Tırnak Mantarına TCA Sürmek

İşte tırnak mantarına kesin çözüm sunacak son adıma geldik. Bu işlem mantarı öldürürken bulaştığı yerlerden de uzaklaştıracak. Bu işlem için %50 TCA (trichloroacetic acid) kullanacağız. Aslında TCA uygulaması ilk yapacağımız uygulama, ama diğerleri rutin yapılacağı için en sona yazdım, çünkü asiti ilk aşamada haftada bir yapacağız, sonrasında 20 günde bir uygulama yapacağız.

Tırnak mantarına tca uygulamadan önce tek kullanımlık törpü ile tırnağın üzerini iyice törpüleyin ve sonra tırnağınıza çamaşır suyu sürüp tırnağı iyice yıkayın. Tırnağı iyice yıkadıktan sonra kulak çubuğu ile TCA %50'yi tırnak etlerine gelmeyecek şekilde tırnağın üzerine sürün. Bu ilk aşamalara tırnak etine değdirmemek önemlidir. Tırnak etinize değerse yıkamak zorunda kalırsınız, tırnak asit sürdükçe incelecek o aşamaya kadar ete değmemesi zarar vermesini engelleyecektir. TCA'yı haftada bit tırnakları törpüleyip sürdükten sonra yukarıdaki çamaşır suyu, ketoral, laktik asit elma sirkesi karışımı ve vicks ile hazırladığınız bitkisel tırnak mantarı kreminizi yukarıda tarif edilen şekilde kullanmaya devam edeceksiniz. Altı hafta (1,5 ay) sonunda tırnaklarınız incelecek hatta daha erken de incelip düşebilir. İşte bu aşamada tırnak etlerinize ve tırnak alt derinize asit süreceksiniz, buradaki amaç tırnak mantarının yenilemesini önleyerek, ete bulaşan mantarı da öldürmek. Tırnağınız incelip ete tca sürdüğünüzde canınız yanacak, toplam 2 dakika kadar bekledikten sonra bol suyla yıkayacaksınız. 

Bu aşamadan itibaren yukarıdaki işlemleri bırakıp etin iyileşmesini bekleyeceksiniz. Et iyileşene kadar bölgeye madecassol krem süreceksiniz. Et iyileşip deri soyulduktan sonra ki bu yaklaşık 10-15 gün sürer, iyileşmeden sonra yukarıdaki işlemlere 15 gün kadar daha devam edeceksiniz, birinci ayı doldurduğunuzda etleri bir daha tca ile yakacaksınız, o da iyileştikten sonra 15 gün kadar daha yukarıdaki bakım ürünlerini bitirene kadar devam edeceksiniz. 

Yaklaşık 3 ayın sonunda artık tırnak mantarından eser kalmayacak. 


Tırnak mantarı hakkında daha detaylı bilgiler için aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder