31 Temmuz 2017 Pazartesi

Ayak Mantarı ve Tedavi Önerileri

Ayak mantarı , tırnak mantarına nazaran daha kolay tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Ciltte daha hızlı yayılmasına rağmen ayak mantarı cilt yüzeyinde meydana geldiği için kolay tedavi edilir.Fakat unutmamak gerekir ki ayak mantarı tedavisi erken yapılmazsa hızlı bir şekilde de yayılacaktır. Bu makalede ayak mantarı hakkında kısa bir bilgilendirme verildikten sonra ayak mantarı tedavisi hakkında bilgiler verilecektir. 

Ayak Mantarı 

Ayak mantarı (tinea pedis) genellikle ayak parmakları arasında başlayan bir mantar enfeksiyonudur. Sıklıkla ayakları çok terleyen olan ve hava almayan  ayakkabılar kullanan insanlarda görülür. Ayak mantarı saçkıran ve sporcu kaşıntısı gibi diğer mantar enfeksiyonlarıyla yakından ilgilidir. Reçetesiz antifungal ilaçlar ile tedavi edilebilir, ancak enfeksiyon sıklıkla tekrarlar. Reçeteli ilaçlar da mevcuttur.


Ayak Mantarı Nedenleri 


Ayak mantarına  saçkıran ve spor kaşıntıya neden olan aynı mantar türü neden olur. Nemli çorap ve ayakkabılar ve sıcak, nemli koşullar organizmaların büyümesini kolaylaştırır. Soyunma odaları ve genel duşlar, ayak mantarına yaymaktan sık sık sorumlu tutulsa da, ayakkabılarınızın  muhtemelen daha önemlidir. Ayak mantarı bulaşıcıdır ve enfekte bir kişiyle temas halinde veya havlu, zemin ve ayakkabılar muhtemelen daha önemlidir. Ayak mantarı yaşla birlikte daha yaygın hale gelir.


Ayak Mantarı Önleme 


Bu ipuçları, ayak mantarından kaçınmanıza veya enfeksiyon meydana gelirse belirtileri gidermenize yardımcı olabilir:

  • Döküntü yok olana kadar reçetesiz antifungual kremler veya günde iki ya da üç kez bir kurutma tozu deneyin.
  • Ayaklarınızı kuru tutun, özellikle de ayak parmaklarınızın arasını kuru tutmaya özen gösterin. 
  • Evdeyken ayaklarınızın mümkün olduğunca hava almasına izin vermek için yalın ayak dolaşın. Bir banyo veya duştan sonra ayak parmaklarınız arasında kurutun.
  • Temiz çoraplar giyin ve düzenli olarak çorapları değiştirin. 
  • Ayaklarınız çok terlerse, çoraplarınızı günde iki kez değiştirin. Pamuk veya yün gibi doğal malzemelerden  yapılmış çoraplar tercih edin. 
  • Hafif ve iyi havalandırılmış ayakkabılar giyin. Vinil veya kauçuk gibi sentetik malzemeden yapılmış ayakkabılardan kaçının. Alternatif ayakkabı çiftler alın. Her gün aynı çifti kullanmayın, böylece her kullanımdan sonra ayakkabılarınıza kuruması için zaman verin.
  • Halka açık yerlerde ayaklarınızı koruyun. 
  • Halka açık havuzların, duşların ve kilitli odaların etrafında su geçirmez sandaletler veya ayakkabılar giyin. 

Kendinizi tedavi ettikten sonra iyileşmeyen bir kızarıklığınız varsa veya diyabetiniz varsa, özellikle kızarıklık, şişme, drenaj veya aşırı kızarıklık gibi olası bir ikincil bakteriyel enfeksiyon belirtisi görüyorsanız sağlık uzmanınıza danışın.  Ayak mantarı hafif olması durumunda, sağlık uzmanınız reçetesiz antifungal merhem, losyon, toz veya sprey kullanmanızı önerebilir. Ayak mantarı yanıt vermezse, ayaklarınıza uygulamak için reçeteli bir ilaca ihtiyacınız olabilir. Şiddetli enfeksiyonlar ağız yoluyla aldığınız antifungal hapları gerektirebilir.


Ayak Mantarı Tedavisi

Ayak mantarı uzman hekimlerin yazdıkları ilaçlarla tedavi edilebileceği gibi, bu tedaviden yeterince sonuç alamayanlarca ayak mantarı bitkisel tedavi ile lazerli tedavi ve kimyasal peeling tedavisi yöntemleri denenmektedir. Ayak mantarı basit gibi görülse de tedavisi zaman isteyen bir hastalıktır. Ama ayak mantarına çözüm bulunabilir, yani çözümsüz değildir.

Ayak Mantarı İlaçları

Bir çok ayak mantarı ilacı bulunmaktadır. Ağızdan kullanılan ayak mantarı ilaç isimleri şunlardır; terbisil, lamisil, laminox ve tekfindir bu ilaçlar genellikle terbinafin hcl içerir.
Kremler ve spreyler; clozol, lamisil once, terbisil krem, exoderil, travocort, maycospor gibi krem ve sprey formlardır.

Ayak Mantarı Kremi

Tolnaftate
Tolafte yalnızca harici kullanılır. Hekim tarafından başka şekilde önerilmedikçe aşağıdaki kullanım şekli önerilir: İlgili deri bölgesini yıkayıp iyice kurutun. Kullanmadan önce iyice çalkalayınız. Sprey tüpünü ilgili alanın üzerini ince bir tabaka halinde kaplayacak şekilde spreyleyin.
Özellikle en dikkat etmeniz gereken şey ayak mantarı tedavisi sırasında, tedavinin başarısı için bazı önlemlerin de birlikte alınması konusudur. Bunlar parmakların arasını kuru tutacak şekilde iyi havalanan, uygun ayakkabılar kullanılmalıdır Kullanılan çoraplar en az, günde bir kez değiştirilmelidir.


Klotrimazol
Birçok OTC maya enfeksiyonu kremlerinde karşınıza çıkacaktır klotrimazol . Fakat aynı zamanda ayak tırnak mantarını tedavi etmek için de kullanılır . İngiltere'deki bilim adamları 12 haftalık bir araştırmada kullanmış olan hastaların yüzde %80 oranında işe yaradığını saptamışlardır.


Ayak Mantarına Kesin Çözüm

Ayak mantarı sorununuzu ilaçlarla çözemiyorsanız  TCA kullanımı ile ayaklardaki mantardan tamamen kurtulabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey ayaklarınıza peeling yapmanızdır. Ayak peelingi işlemi için TCA isimli asitle peeling elde edeceksiniz. Tca (trikloroasetik asit) isimli asitin %40 lık çözeltisini bir pamuk yardımıyla ayaklarınıza özellikle mantarlı bölgelere süreceksiniz. Tca asiti ayaklarınızda 5 dakika bekledikten sonra ayaklarınızı yıkayıp kurutacaksınız.
Ayaklarınızı kuruttuktan sonra, her gün sabah akşam bolca süreceğiniz bir merhem hazırlamalısınız. Bu merhem için 2 tüp çinko oksitli pişik kremi, 1 tüp madecassol, 10 ml çay ağacı yağı, 10 ml e vitaminini iyice karıştırıp bir merhem hazırlamanız gerekmektedir. Ayaklarınıza yaptığınız peeling sonrası merhemi 5 gün boyunca sabah akşam süreceksiniz. Ayak deriniz 5. gün sonunda komple soyulacaktır. Bu işlemi yapmadan önce yeni bir ayakkabı ve ayak kurulama havlusu almalısınız. Ayak deriniz soyulduktan sonra 15. gün işlemi bir daha tekrarlayın. 1. ayın sonunda mantarı tamamen yok etmiş olacaksınız.
Tca %40 asiti doakimya.com sitesinden satın alabilirsiniz.
Bu arada eski ayakkabılarınıza, pudra, çay ağacı yağı toz çinko oksit, lavanta yağı sürmelisiniz ve 5 gün kadar giymemelisiniz, böylece o ayakkabılardaki mantar yok olacaktır. Eski çoraplarınızı da atın veya kaynar suya elma sirkesi dökerek iyice bekletin.

Tıbbi tedaviler konusundan doktorunuza danışmanız gerektiğini ve ilaç kullanırken reçetesiz ilaç almamanız gerektiğini unutmayınız.



Yazımızla alakalı olarak Ayak Mantarına Bitkisel Çözüm başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder