5 Ocak 2015 Pazartesi

Tırnak Sağlığının Önemi

Sizler için hazırladığım tırnak sağlığı önemi yazımızda  tırnaklarınıza bakım yaparken nelere dikkat etmenizde ve tırnak bakımını aksattığınızda ne gibi sorunlarla karşılaşacağınızdan bahsedeceğiz. El ve ayak tırnakları en çok kullanılan uzuvlarımızda olması sebebi ile bakımı aksatılmaması gereken yerlerdir. Bu makalede hem sağlık açısından hem de kozmetik bakımı açısından tırnakların önemine değinecektir.

Tırnak Sağlığının Önemi


Tırnak sağlığı güncel hayatın gereksinimlerinin üretilmesinde zorunlu bir ilişki biçimi olarak, ilişkilenmelerin zorundalığından doğan nesneleri kavrama, tutma, uzaklaştırma, yakınlaştırma, gibi ihtiyaçlarının karşılanması, etken pisişik dürtü ihtiyaçlarının giderilmesi ve dokunma hissiyatının gerçekleşmesinde ilk nokta temas eden ile temas edilen noktanın buluşma adresidir tırnak, tüm bu hayati fonksiyonlarımız göz önüne getirildiğinde tırnağın yaşamımızdaki önemini kavramış oluruz. Tırnakta oluşan rahatsızlıklar üst boyuta ulaştığında, vücut da katlanılması çok güç sancılara neden olması, tırnakta sağlığın önemini artıran bir diğer faktördür. 

Tırnağın insan üzerinde sızısal etki gücünün yüksek olmasından kaynaklı tarihte çok kere işkencecilerin işkenceye maruz kalan kişiler üzerinde, bir işkence aracı olarak tırnak sökümü metoduna başvurulduğu da bilinmektedir. Sağlıklı bir tırnak, parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir. Vücuttaki değişik hastalıklar, fiziksel etkenler, ilaçlar, doğrudan tırnakları tutan hastalıklar, tırnaklarda bozukluğa neden olurlar. Tırnaklardaki bu bozukluklar hem estetik kusur oluşturur, hem de tırnakların işlevlerini bozar. Bu açıda tırnakların sağlıklı tutulması için uygun bakımının yapılması ve sorunların giderilmesi son derece önemlidir. 

Tırnak Bakımı


  • Herhangi bir şey yapmadan önce, tırnaklarınızın ve etrafındaki cildin tamamen kirlenmemesini sağlamak önemlidir. Ardından, son ojenizin tüm izlerini asetonsuz bir temizleyici ile temizleyin. Bir diş fırçasına sabun uygulanmasını ve ardından tırnaklarınızı ve cildinizi nazikçe temizlemeniz yararlıdır. Bu, kiri giderir ve sert, kuru kimyasallara veya pahalı fırçalamalara gerek kalmadan ölü deriyi temizler. 
  • Tırnaklarınız hassas ve onları kabaca ovalamak sizi enfeksiyona maruz bırakabilir. Tırnak altında metal tırnak aletlerinin kullanılması, tırnak plakasının altına çok fazla kazmak, deriden ayrılmasına neden olacağından, dikkat edilmeli daha yumuşak temizleyiciler kullanılmalıdır.  
  • Uzun tırnaklar çok güzel, ancak sıkı bir dokunuş veya kırılma ile mücadele eden biriyseniz,  tırnaklarınızı kısa tutmanızı daha iyidir. Yuvarlatılmış kenarlı daha kısa bir stilin yönetimi daha kolay olma ve daha düzgün görünme eğilimindedir.  
  • Çalışması veya spor salonu rutini çok fazla aşınma ve yıpranmaya neden oluyorsa,   meydana gelen pürüzlü kenarları düzeltmek için bir tırnak törpüsü hazır bulundurmanız gerekebilir. Bunu yapmanın en iyi yolu? Daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için tırnağınızla aynı yönde törpülemek olacaktır. 
  • Kütikül hizmet etmek için çok önemli bir amacı vardır: tırnağın tabanındaki alanı kapatır. Böylece , kütikül kesip çıkardığınızda , bu koruma mührünü kırar ve sizi bakterilere ve enfeksiyon olasılığına karşı savunmasız bırakır. Tırnak etlerini tek başına ne kadar iyi bırakırsanız, tırnaklarınız o kadar çok teşekkür eder.  
  • Tırnak aletlerinizi kullanımlar arasında dezenfekte etmek, makyaj fırçalarınızı düzenli olarak temizlemek ile aynı sebepten ötürü   önemlidir. Tırnaklarınızı mutlu ve enfeksiyondan uzak tutmak için metal aletleri elma sirkesi ve suyla yıkamanızı ve daha sonra  alkollü bez ile silmenizi öneririz.  
  • Tırnaklarınızı evde boyamak, taban kaplamasını atlayarak tırnağa zarar vermek değildir. Bu adımın sadece tırnağı cilası kullanmak ile  lekelenmekten korumakla kalmayıp aynı zamanda rengin sadece bir kat ile daha doygun ve opak görünmesine de yardımcı olduğunu bilmelisiniz.  
  • Makyaj ve cilt bakımında olduğu gibi, tüm oje markaları eşit etkiler sunmaz, bu nedenle iyi bir ürün satın aldığınızdan veya kullandığınızdan emin olun.    
  • Gerçek bir tırnak uzmanı sizi akrilik veya jel manikürden uzak tutmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaktır. Tırnaklar kendi doğası gereği  üzerinde çok sert oldukları için uzun ömürlü ve sağlamdır.  Jel manikürüyle ilgili ana sorun, kurutma cihazındaki UV ışığına maruz kalmaktır; bu da cildin altındaki ve çevresindeki tırnaklara zarar verebilir ve bu da kanser riskinin artmasına neden olur. Bu riski azaltmaya yardımcı olmak için,  hasarı engellemeye yardımcı olacak prosedürden önce 30 ile 50 SPF değerinde bir güneş koruyucu uygulanmasını öneririz.  
  • Yüzünü nemlendirmeden uyumayacaksın , peki neden tırnakların farklı olsun ki? Tırnaklarınızı yumuşatırken tırnak etlerini ve tırnakları nemli tutmak için badem ve avokado yağlarının bir karışımını kullanmayı deneyebilirsiniz.  
  • Eldivenler, bayanlar, eldivenler ! Sert kimyasallarla temizlik yaparken, bahçecilik yaparken veya ellerinizi ıslatmayı veya kirletmeyi içeren herhangi bir şey yaptığınızda,   tercihen pamuklu astarlı lastik, vinil, nitril veya plastik eldiven giymelisiniz. Sıcak, deterjanlı su ile  tırnakları zayıflatabilir ve hasar verebilirsiniz. Benzer şekilde, şimdi hava soğumaya başladı, bir çift eldiven giymeyi unutmayın, böylece soğuk hava ve rüzgar tırnakalrınıza zarar veremeyecektir.  
  • Tırnaklarınız keratin denilen bir proteinden yapılmıştır, tıpkı cildinizin berraklığında veya saçınızın parlaklığında olduğu gibi, diyetinizi değiştirerek tırnaklarınızı iyileştirebilirsiniz. Günlük rejiminize biotin, E vitamini ve balık yağı gibi vitaminler ve takviyeler eklemeniz size yarar sağlayacaktır. 

Tırnak bakımınız için aşağıdaki diğer yazılarımıza da bakabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder