31 Temmuz 2017 Pazartesi

Tırnak Mantarı Çamaşır Suyu

Tırnak mantarı hastalığından çamaşır suyu kullanımı aslında hastalığın geçirilmesi için bir hız kazandırsa da çoğu uzman tarafından önerilmemektedir. Bir ağartıcı olan çamaşır suyu mantarları öldürmektedir fakat dikkat edilmezse sağlıklı cildi de tahriş edebilir. Bundan kaynaklı baştan belirtmek gerekir ki çamaşır suyu seyrelterek kullanılmalıdır. 

Tırnak Mantarı Nasıl Oluşur ? 

Enfekte kişi, çoğunlukla ortak kullanım eşyalarından (taraklar, yatak, terlik, banyo paspasları, vs.) aracılığıyla veya bir hayvan ile temas yoluyla bu rahatsızlığı kapmaktadır. Paradoksal, ama bugün aktif olarak spor, yüzme havuzu, sauna, hamam, halk sağlığı iyileştirme yerlerde, spor salonlarında özellikle salonlardaki duş yerlerinde çıplak ayak ile gezilmesi sonucu tırnak mantarına yakalanılmaktadır. Bu alanlar genelde nemli yerlerdir ve mantar bakterilerin içerisinde bu ortamlarda üremektedir. Daha sonrada yukarıdaki temas yolları ile bulaşmaktadır. 



Tırnak Mantarına Belirtileri



Tırnak mantarı başlangıç seviyesindeyken herhangi bir belirti hissetmeyebilirsiniz. İlerledikçe aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir: 

  • Tırnak renginin değişim: Tırnaklar beyazlaşabilir, kararabilir, sarı veya yeşil renge evrilebilir. 
  • Tırnağın kalınlaşması ve bükülmesi: Tırnağın yapısı ve şekli anormal bir görünüm yaşanabilir, tırnakları kesmek sorun olabilir. 
  • Ağrı veya rahatsızlık: Özellikle de parmağa veya tırnağa baskı yapıldığında, ayakkabı giyerken veya yürürken ağrı yaşanabilir. 
  • Kırılgan veya ufalanan tırnaklar: Tırnaklarda ufak parçalar halinde kopma yaşanabilir veya tırnak plağı tamamen düşebilir. 

Tırnak mantarının türüne bağlı olmak üzere aşağıdaki belirtiler de gözlemlenebilir:

  • Tırnakların saydamlığını yitirip dalgalı bir görünüm alması 
  • Tırnak plağının tırnak yatağından ayrılma yaşanması 
  • Tırnak çevresindeki dokunun iltihap kapması, tırnak yatağının kalınlaşması 
  • (Peynirimsi) kötü koku yaşanması 

Tırnak Mantarından Nasıl Korunabiliriz ?


  • Tırnak tedavisi ve pedikür için sadece kendi malzemelerinizi tercih edin. 
  • Hiçbir zaman başkasının ayakkabı giymeyin 
  • Halka açık alanlarda (sauna, yüzme havuzları, plaj, vs.) kendi ayakkabılarını almalıdır. 
  • Bir duş  veya banyo sonrasında ayak parmakları arasında nemli alanların kurulanması gereklidir. 
  • Dramatik çünkü bu hastalıkta, özellikle, mantar enfeksiyonu riskinin arttırdığı için kan şekeri seviyesini   izlemek için de önemlidir. 
  • Ailenin üyeleri arasında mantar enfeksiyonu olan bireyler varsa, özellikle banyoda dikkat etmeli, kişisel eşyaları ayırmalısınız. 
  • Her gün çorap değişimi yapmak,  ayakkabıların hava alması için 1 gün ara ile giymek gerekmektedir.  Nefes alan ve dar olmayan ayakkabılar tercih edilmelidir. 
  • Ayak bakımı ve el bakımı düzenli yapılmalıdır. ( Bknz: El ve Ayak Bakımı

Tırnak Mantarı İlaçları

Tırnak mantarları için haricen kullanılan, topikal antifungal merhemler ve pomadlar tercih edilir. Mantarın tipine ve şiddetine göre kullanılacak ilaca hekimin karar vermesi daha doğru olacaktır. Kişisel olarak eczaneden tedarik edeceğiniz ilaçlar çok da etkili olmayabiliyor. Ayrıca mantar ilaçları ağır ilaçlardır. Özellikle ağızdan alınan mantar ilaçları asla hekim denetimi olmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca hem şekil bozukluklarına hem de mantara karşı mücadele eden, kitler de eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır.

Tırnak Mantarı Vicks

Vicks solunum sistemi sorunlarını gidermek için kullanılan bir kremdir. Genelde kış aylarında bağışıklık sistemi zayıfladığı için antibakteriyel kremler kullanılır. Vicks de bunlardan bir tanesidir. Tırnak mantarı tedavisinde de tırnakların hem hava almasını hem de antibakteriyel özelliği ile tırnaklardaki bakterilerin ölmesini sağlayan vicks kullanımı için ;

  • 1 adet vicks 
  • bandaj veya bez gereklidir. 
Vicksi tırnaklara güzelce sürüyoruz ve bandajla kapatıyoruz. Sabaha kadar bekledikten sonra tırnaklarımızı güzel bir şekilde yıkayıp duruluyoruz. 


Tırnak Mantarı Çamaşır Suyu 



Sodyum hipoklorit olarak da bilinen çamaşır suyu , kostik bir maddedir ve cildi, gözleri ve müköz zarları tahriş edebilir. Bundan kaynaklı su ile seyreltilmesi gerekmektedir. Kimyasal bir madde olduğu içinde diğer cilt bölgeleri bir bez yardımı ile korunmalıdır. Veya ellerinizde tırnaklarda mantar varsa doktor eldiveninin parmak başlarını kesip tırnaklarınızı çamaşır suyu ve su karışımında bekletebilirsiniz. 

Tırnak mantarına karşı kullanılan çamaşır suyu yazımızda sizlere alternatiflerde sunduk ve umarım çamaşır suyuna gelmeden bu alternatifler işinize yarayacaktır. Tırnak mantarı hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki linki verilen yazılarımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder