31 Temmuz 2017 Pazartesi

Tırnak Rengimiz Hangi Hastalığın Habercisi Olabilir

Tırnakların renk değişiklikleri çok önemlidir ve hastalık belirtisi olarak ele alınmalıdır.  En sık görülen renk değişikliği beyazlaşmadır. Beyazlaşmaların kesin nedeni belli olmamakla birlikte; manikür sırasındaki zedelenmeler, bazı mantar hastalıkları, bazı genel hastalıklar, bazı ilaçlar veya kimyasal maddeler, bazı vitamin eksiklikleri neden olabilir.  Bu makalede tırnakta diğer renk değişimlerine de ayrıntılı değinilecektir. Eğer tırnaklarınızda farklı bir renk değişimi varsa yazımızı okumaya devam ediniz. 

Tırnaklarda Renk Değişimi 


Tırnakların beyaz, sarı veya yeşil göründüğü tırnak renk değişikliği, cildin farklı enfeksiyonlarından ve koşullarından kaynaklanabilir. Vakaların yaklaşık% 50'sinde, renksiz tırnaklar havada, tozda ve toprakta bulunabilen ortak mantarlara sahip enfeksiyonların bir sonucudur. Tırnakları etkileyebilecek birçok mantar türü vardır. Bununla birlikte, en yaygın olanı Trichophyton rubrum olarak adlandırılır . Bu mantar türü cildi enfekte etme eğilimindedir ve bu nedenle dermatofit olarak bilinir. Pseudomonas , tırnak yatağını etkileyen ve tırnaklara yeşilimsi bir renk veren bir bakteri türüdür. Kırmızı veya siyah (bazen çürük görülebilir) tırnaklar travma sonucu tırnakların altındaki bir hematomdan (kan birikimi) kaynaklanabilir (iç içe geçmiş ayak tırnakları dahil).

Kronik tıbbi durumlar da tırnakların görünümünü etkileyebilir. Tırnaklardaki spesifik renk değişiklikleri diyabet veya karaciğer , böbrek, kalp veya akciğer sorunlarını düşündürür.  Bu nedenle doktorlar rutin bir fizik muayene sırasında tırnaklara özel önem vermektedir.

Tırnak renk değişimlerinin diğer nadir nedenleri arasında;  yavaş büyüyen, sararmış, renksiz tırnaklarla sonuçlanan ve lenfödem (sıvının birikmesi nedeniyle dokuların şişmesi) ve akciğer hastalıkları ile ilişkili kalıtsal bir durum olan "sarı tırnak sendromu" bulunur. Onikoliz olarak adlandırılan ve tırnak yatağından tırnağın ayrılması durumunda tırnak beyazımsı-sarı bir renkte  görünebilir.  Kanın yetersiz kalması durumunda ( siyanoz ) deri, mukoza ve tırnaklar mavi görünebilir , ancak bu tırnağın kendisinde gerçek bir renk değişikliği değildir.

Tırnak Renk Değişikliğinin Nedenleri

Ayak tırnaklarını farklı nedenlerden dolayı renk değiştirebilir; Bazıları diğerlerinden daha tedavi edilebilir. Renksiz bir ayak tırnağını tedavi etmeden önce nedenini bilmek zorundasınız. Tırnak rengi bozulmasının yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:

Tırnaklarda mantar enfeksiyonu : Kir, kötü hijyen ve nemli bir alanda yaşamanın tümü ayak tırnaklarınızdaki mantar enfeksiyonunun nedenleridir.  Mantar enfeksiyonları renk bozulmasına neden olabilir, bu da tırnaklarınızı aşağıdaki renklerden herhangi birinde gösterebilir:

  • Sarı
  • Kırmızı kahverengi
  • Yeşil
  • Siyah
Mantar enfeksiyonu tırnak renginizin solmasına neden oluyorsa, reçetesiz satılan bir antifungal kremle tedavi etme konusunda başarılı olabilirsiniz.  Diyabet , zayıf kan dolaşımı veya kalp veya akciğer hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar ayak tırnaklarınızın rengini değiştirmesine neden olabilir. Tırnaklarınızın rengini etkileyebilecek mevcut durumlarınız hakkında doktorunuzla konuşun.

Tırnak  Yaralanması

Spor yaparsanız , düzenli olarak koşarsanız veya ayaklarınızda travmaya neden olan bir etkinliğe katılırsanız, ayak tırnaklarınız beyaz lekeler oluşturabilir. Travma yeterince şiddetli ise, tırnağınız kan damarlarındaki hasarlardan siyaha dönüşebilir ve zaman içerisinde düşebilir.

Yaşlandıkça, ayak tırnaklarınız ve tırnaklarınız sarı renkte  olmaya başlayabilir. Tırnak renk değişikliği yaşlanma sürecinin normal bir parçasıdır.

Sarı Tırnak Sendromu 


Sarı tırnak sendromu çok nadir görülen bir durumdur. Genellikle lenfödem ile ilişkili , kanser tedavisi sırasında ortaya çıkabilir.  

Tırnak Renk Değişimlerinden Korunma 


  • Yaralanmayı önlemek için uygun bir şekilde giyin
  • Ayak tırnaklarını kısa tutun
  • Temiz çoraplar giyin
  • Yüzdükten veya duştan sonra ayaklarınızı iyice kurulayın
  • Özellikle halka açık yerlerde, çıplak ayakla yürümekten kaçının
  • Ayaklarınız nemliyken çorap veya ayakkabı giymekten kaçının
  • Enfeksiyonu önlemek için ayakkabılarınızı bir antifungal sprey ile püskürtün
Tırnak renk değişimleri çoğu zaman, evde satılan reçetesiz satılan ilaçlar veya ürünlerle tedavi edilebilir. Ancak, ciddi bir mantar enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız veya ayak tırnağındaki renk atmasının yanı sıra başka semptomlarınız varsa, bir dermatologla randevu almanız gerekebilir. Kanama, keskin ağrı veya şişlik yaşarsanız, doktorunuza başvurun.


Tırnaklarda renk değişikliği hakkında bilgilendirme yazımız burada sona ermektedir. Tırnaklarınızı düzenli kontrol etmeyi ve herhangi değişiklikte doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder