2 Nisan 2013 Salı

El Masajı ve Faydaları

Masajın insanlara rahatlama sağladığı tartışılmaz bir gerçektir. İnsanlar bacaklarına, ayaklarına,ellerine ve vücudun diğer alanlarına masaj yaptırabilir. Bu makalede sadece ellere yapılan masajın faydalarına ve nasıl yapıldığına değinilmektedir.  Eğer ellerinizde ağrı varsa ve rahatlama sağlamak isterseniz makalemiz size yardımcı olacaktır.

El Masajı 


El masajı yaptırmak size önemli sağlık yararları sağlayabilir. El masajı genellikle hızlıdır, rahatlatır ve elinizin kaslarında iyileştirir. Ayrıca parmak ve el bileği hareket açıklığı, gelişmiş dolaşım ve tetikleme noktalarınızın (hiper irritabl nodüller) azaltılması gibi  sağlık yararları sağlar. Elleriniz organlarınız ve vücudunuzun belirli bölümleri ile ilişkili birçok akupunktur ve refleksoloji noktası içerir. Bundan kaynaklı el masajı sadece ellerinizi değil vücudunuzun diğer kısımlarını da rahatlatacaktır.

El Masajı Nasıl Yapılır ? 




  • Elinize masaj yağı veya losyon sürün. Bu, elinizin diğer kişinin cildi üzerinde daha iyi kaymasına yardımcı olacaktır. El başına yaklaşık 1/4 ile 1/2 çay kaşığı masaj yağı veya jeton büyüklüğünde bir losyon kullanın.  Masaj için kullanılan popüler yağlar arasında tatlı badem yağı, zeytin yağı, hindistancevizi yağı ve üzüm çekirdeği yağı bulunur. Yağı veya losyonu uygulamak için yumuşak, hafif vuruşlar ("etki" adı verilen) kullanın ve elin kaslarını ısıtın ve gevşetin.  
  • Parmaklara masaj yaparak başlayın. Kişinin elini tuttun, avuç içinikavrayın. Pinky parmağı ile başlayarak, parmağınızın ucunu bir an sıkıca bastırın. Ardından parmağınızla sıkıca ve kısa vuruşlarla parmağınızı mafsala doğru masaj yapın. Sonunda, parmağınızı baştan aşağı sıkın.  
  • Elin arkasına masaj yapın. Elinizi avucunuzun içinde tutun,  elinizin arkasına masaj yapmak için baş parmağınızı kullanın. Baş parmağınızın alt kısmını pembemsi ve işaret parmağı arasında yerleştirin. Ardından orta basıncı kullanarak, baş parmağınızı el bileğine doğru parmak kemiği boyunca kaydırın.  Her parmak kemiği boyunca ilerleyerek bu işlemi tekrarlayın. 
  • Bileğin arkasına masaj yapın. Eliniz aşağıya bakarken, küçük, dairesel bir hareket kullanarak bileğe masaj yapmak için her iki parmağınızı kullanın. Önce el bileğinin ortasına odaklanın, sonra yanlardan dışarı doğru hareket edin. 
  • Avuca masaj  yapın. Kişinin elini ters çevirin ve her iki elinize beşik koyun. Sonra avucunuzu küçük, dairesel hareketlerle baş parmaklarınızla masaj yapın. Avuç içinin ortasından başlayın, sonra taraflara doğru ve sonra bileğine doğru yol alın.  
  • Parmakları gerin. Kişinin avucunu aşağı doğru tutun ve ardından parmaklarınızı ayırmak için parmaklarınızı kendininkiyle birleştirin. Bütün eli kendinize tutun ve bileği biraz germek için yavaşça geriye doğru itin. Sonra bileği yavaşça ve dikkatlice sağdan sola, sonra da soldan sağa çevirin.  
  • İkinci ele masaj için aynı adımları izleyin. 

El Masajı Faydaları 




  • Eldeki en yaygın artrit formları osteoartrit ve romatoid artrittir. Bir araştırma, eğer elinizde kronik artrit muzdarip olursa, düzenli el ve el bileği masajının ağrınızı azaltabildiğini ve kavrama gücünüzü artırabileceğini göstermiştir. Ancak artrit olmayanlar da el masajının ağrıyı azaltan etkilerinden faydalanabilirler. 
  • Gelişmiş dolaşım, masaj terapisinin en önemli sağlık faydalarından biridir. Ellerinizdeki dolaşımın uyarılması, özellikle Raynaud fenomeni - parmaklarınızın, ayak parmaklarınızın ve diğer alanların ağrılı bir durumu gibi - bir kan damarının keskin ve kalıcı bir kasılmasının neden olduğu sanılan bir durumdan muzdaripseniz parmaklarınıza kan akışında belirgin bir azalma sağlayabilir.   Elinizdeki dolaşımın iyileştirilmesi ameliyat sonrası veya ligament burkulma ve kas gerilme gibi bir yaralanma sonrası da önemlidir.
  • El masajı, sıkı el kaslarının gevşemesine yardımcı olur, parmak ve bilek hareketliliğini azaltan yara gerginliğini azaltır ve elinizin çeşitli hareket ve esneklik aralıklarını iyileştirir. Parmağınızı açan ve kapatan tendonu hareket ettirme yeteneğiniz azaldığında, parmağınızı uzattığınızda kilitlemesine veya yakalamasına neden olan bir tetik parmağı ortaya çıkar. Tetik parmağının nedeni genellikle erkeklerde kadınlardan daha sık ortaya çıkmasına rağmen bilinmemektedir ve en sık 40 ile 60 yaşları arasındaki insanları ve diyabet ve romatoid artrit gibi durumlardan muzdarip olanları etkilemektedir. El masajı bu durumu yardımcı olabilmektedir.



El masajı ve faydaları yazımız burada sona ererken sizlere El ve Ayak Bakımı yazımıza da bakarak el bakımınız hakkında bilgiler edinmenizi tavsiye ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder