5 Ocak 2015 Pazartesi

Sağlıklı Tırnak Bakımı

Düzenli tırnak bakımı, sağlıklı tırnaklara için gereklidir. Temizlik aşırı agresif olmak demek değildir ve tırnaklar aslında normalde güçlü olabilir ve çok fazla bakıma ihtiyaç duymayabilir. Aşağıdaki basit adımlar sağlıklı tırnak bakımın altın kuralları olarak sizlere sunulmaktadır. 

Sağlıklı Tırnak Bakımı için Yapılması Gerekenler 


Yeni ve harika bir saç kesimi ya da müthiş bir cilt bakım rejimi gibi, sağlıklı ve bakımlı tırnaklar, hem sosyal hem de iş dünyasında bir varlık olarak çalışabilen temiz ve çekilmiş bir görünümün ayrılmaz bir parçasıdır. Ne yazık ki, uzmanlar hem erkeklerin hem de kadınların mitlere dayanarak tırnaklara nasıl bakacaklarına dair masallara kapıldıklarını belirtiyorlar. Bir başka tuzak ise  birçoğumuz salonların rehberliğine güveniyoruz, bazıları en iyi tavsiyeyi ya da tedavileri yerine getirmiyor olabilir. Bundan kaynaklı sağlıklı bir tırnak bakımı için olması gerekenleri bu yazımızda sizlere sunuyoruz. 


Sterilizasyon


Tırnak bakımında atılacak ilk önemli adım tırnak bakımı yapılan aletlerin bakımının yapılmasıdır, öncelikle tırnak bakımında kullanılan tüm aletlerin sterilizasyonu çok önemli bir konudur. Hepatit B ve C gibi çok ciddi virüs enfeksiyonları veya birçok mantar enfeksiyonu manikür salonlarından alınmaktadır. Bu unutulmaması gereken çok ciddi bir sorundur. Alet sterilizasyonu için en uygun yöntem ultrasonik bir temizleyicinin ardından özel sterilizasyon çözeltilerinden (glutaraldehit gibi) yararlanmaktır. Bu yüzden tırnak bakımını mümkün mertebe evde yapmalısınız. Ayrıca çay ağacı yağı, lavanta yağı, limon yağı ve hint yağı gibi yağları karıştırıp hem tırnak bakımı hem de sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. 


Ojelerin Temizliği


Daha önceki işlemlerden kalan oje ve cila artıklarının temizlenmesi ile başlamak uygundur. Bu amaçla kullanılan aseton veya diğer maddeler, tırnak boyasıyla birlikte tırnak plağında ve tırnak etlerinde zedelenmeye neden olabilirler. Tırnakların bakımından sonra besleyici tırnak bakım yağlarıyla tırnaklara bakım yapmak oldukça önemlidir. böylece tırnaklarda veya tırnak etlerindeki hırpalanmaların önüne geçilebilir. 

Doğal shea butter, hindistan cevizi yağı, e vitamini, skualen, avokado yağı, jojoba yağı, hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Bu yağları aseton kullandıktan sonra tırnaklara ve etlere bakım olarak uygulanabilir. Aseton veya diğer sökücüler, tırnağın ve derinin üzerindeki yağ tabakasını tamamen çözerler ve tırnaklara zarar verirler. Aseton uygulamadan önce shea butteri tırnak etlerine ve tırnak çevresine sürerseniz asetonun zarar verici etkisini azaltacaktır. Ama aseton sonrası bakım için yukarıdaki yağları da kullanabilirsiniz. 

Tırnak Kesimi 

Moda trendi temiz, daha doğal görünümlü, daha kısa tırnaklara sahip olmaktır.  Tırnakların düzenli olarak düzeltilmesi, sağlıklı tırnakların bakımında size yardımcı olur ve takılma veya kırılmayı önler. Ne sıklıkla keseceğiniz, tırnaklarınızın ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlıdır. Tırnaklarınızın kenarlarını düzeltmek için ince bir törpü kullanmanız da önemlidir. 

Birçok kadın, hem evde hem de manikür sırasında uzun, sivri uçlu aletler kullanarak, tırnakların altına zarar verir ve  enfeksiyon riskini arttırır. Kadınlar  tırnakların altını temizlemeye o kadar özenle çalışıyorlar ki tırnak ve tırnak yatağı arasında bir tür boşluk bırakmaktadırlar. Bu tür agresif tırnak bakımı bakteriyel veya fungal enfeksiyonlara açık bir kapıdır. Bunun yerine, sağlıklı tırnaklar için eski moda bir tırnak fırçasıyla hafifçe tırnakları fırçalayın. 

Düzgün olmayan kenarları yumuşatmak ve   kırık bir tırnağı sarmak iyidir, ancak enfeksiyon belirtileri görürseniz, gerekli tırnak bakımı için doktorunuza danışın. Muhtemelen bir bakteri enfeksiyonu (kızarıklık, şişme ve ağrı) belirtilerini tanıyacaksınız, ancak tırnak yatağının etrafındaki kabarık, kırmızı, tahriş olmuş deri gibi bir tırnak mantarı enfeksiyonunun erken belirtilerini olabilir. Mantar enfeksiyonları reçetesiz antifungal tedavi ile iyileşebilir, ancak bazen reçeteli ilaçlar gerekebilir - optimal tırnak bakımı için, sağlıklı tırnaklar risk altındayken tıbbi yardım alın.

Tırnak Etlerinin Kesimi

Tırnak etlerinizi tırnaklar etrafındaki koruyucu kaplama gibi düşünün. Onları çok fazla keser veya  çok agresif bir şekilde koparırsanız, onlara zarar verirsiniz. Bu da, tırnak yatağınızı enfeksiyona açık bırakır. Sağlıklı tırnakları korumak için düzenli tırnak bakımının bir parçası olan nemlendiricileri tırnak etlerine sürebilirsiniz. Uzmanlar genelde tırnak etlerinin koparılmaması hatta kesilmemesi ve salon manikürü sırasında bile kesilmemelerini önerir. Ayrıca kızarıklık, ağrı, şişlik ve hatta tırnak etlerinizdeki ve yakındaki cildinizdeki irin de dahil olmak üzere enfeksiyon belirtilerinin farkında olun. Herhangi bir enfeksiyonun tedavisi için bir doktora görünün.

Tırnak Boyama ve Süsleme


Bakımda son olarak tırnakların oje sürülmesi kısmı vardır, bu kısım tamamen zevklere göre değişir, siz kombinlerinize uygun tırnak boyaları şekiller ve ojeler kullanabilirsiniz. Ama bu ojelerin tırnaklarınız da çok kalmamasına özen göstermelisiniz. Bu yazıyla ilgili olarak daha önce yazdığım tırnak bakımında püf noktalar yazımı okuyabilirsiniz.


Sağlıklı tırnak bakımı yazımız burada sona ererken , sizlere Tırnak Sağlığının Önemi başlıklı yazımıza da bakmanızı öneririz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder