31 Temmuz 2017 Pazartesi

Ayak Kokusu

Ayak kokusu ciddi bir sosyal sorun  olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayak kokusu herhangi bir hastalıktan veya mantar gibi bakteriyel bir sorundan kaynaklansa da ayak kokusu insanlar için öncelikli olarak kötü bir sosyal durumdur. Ayak kokusunun giderilmesi ve ayak sağlığının da sağlanması açısından bu makalede sizlere ayak kokusu nedenlerinden, ayak kokusuna doğal çözümlerden ve tıbbi çözümlerden bahsedilecektir.

Geçmeyen Ayak Kokusu 


Pis kokulu ayaklar için kullanılan tıbbi terim bromodozdur. İyi haber şu ki, durumun görülme sıklığını azaltmak için birçok tedavi mevcuttur. Çoğu ayak kokusu  vakasının altında yatan neden bakteri ve nemdir. Pis kokulu ayaklar genellikle tıbbi bir endişe değildir, ancak bir insanın başkalarıyla olan ilişkilerini etkileyebilir ve öz-bilinçliliğe neden olabilir. İnsanların doğal olarak ayaklarında yaşayan bakterileri vardır. Bakteriler kendileri atık yağlardan ve ölü cilt hücrelerini parçalamaktan kurtardığında, kötü kokular ortaya çıkabilir.  Çorap ve ayakkabılar kokan ayakları kötüleştiren ayak terlemesine neden olabilir. Bundan kaynaklı ayak kokusunun çözümü için hijyen gibi basit adımlar gereklidir.



Ayak Kokusu Nasıl Giderilir ? 



  • Temiz çorap giymek ayak kokusuna  yardımcı olabilir. Özellikle ter emici malzemelerden yapılan çoraplar, terleri emebilir ve kokuları azaltabilir. Ayrıca kolayca değiştirilebilir ve  kişinin ayakkabısının içinde kalabilecekleri kokuları azaltır.  
  • Biraz nefes alabilirliğe sahip ayakkabılar, terleme ve nem oranını azaltmaya yardımcı olabilir. İnsanlar nefes alabilirliğe izin veren örgü panellere sahip ayakkabılar kullanılabilir. Plastikten yapılan ayakkabıların ayak kokusuna katkısı olması neredeyse garanti edilir çünkü nefes almazlar ve ayak terlemeyi teşvik ederler. 
  • Ayakkabıların yıpranmalar arasında tamamen kurumasını sağlamak, özellikle kokan ayakların kesilmesine yardımcı olabilir. Bir gün bir çift ayakkabı, bir sonraki gün başka bir çift ayakkabı giymek, ayakkabıların kuruması için yeterli zaman verebilir.Bir kişi, gün içinde değişmesi için fazladan bir çift çorap bulundurmak isteyebilir. Bu terlemeyi ve kokuyu azaltmada yardımcı olabilir. 
  • Bir kişi ayakkabı tabanlıklarını koku azaltıcı veya antibakteriyel tabanlıklarla da değiştirebilir. Diğer bir seçenek ise, tabanlıklarda kullanılmak üzere anti-bakteriyel veya dezenfekte edici bir sprey almaktır. Ancak, bu seçenek genellikle ayakkabıların iç tabanlarının tamamen kurumasına izin vermek kadar etkili değildir. 

Ayak Kokusuna Doğal Çözüm 




Ponza taşı kullanarak peeling, ayak kokusunu tedavi etmenin bir yoludur. Mükemmel ayak hijyeni koklamak ayaklarının tedavisi ve önlenmesi için anahtar faktördür. Bu, ayak parmakları arasındaki alanlara yakından dikkat ederek ayakları günlük olarak antibakteriyel sabunla yıkamayı içerir. Bir kese veya pomza taşı kullanmak, bakterilerin beslenmesini istediği ölü deri hücrelerinin uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Özellikle ayak kokusu olan bir kişi, birikmesini önlemek için haftada 2-3 kez bir pomza taşı kullanmak isteyebilir.

Ayak Kokusu için Tuz, Sirke


Bir kase veya ılık su kabı hazırlayın ve içinde yarım bardak Epsom tuzunu çözün. 10-20 dakika boyunca ayakları ıslatın ve sonra ayaklarını iyice kurulayın.  Bir küvete 2 parça ılık su ve 1 parça sirkesi ekleyin ve 15-20 dakika boyunca ayakları ıslatın. Bununla birlikte sirkenin derinin açık alanlarını tahriş etme potansiyeline sahip olduğundan, herhangi bir kesik, yara veya çizik varsa, bir sirke banyosu kullanılmamalıdır.

Ayak Kokusu için Karbonat 


Karbonat hem ölü deriyi temizlemede peeling görevi görürken hem de ayak kokusu geçirmede etkilidir. Karbonat ve ılık su karışımı ile ayak banyosu yaparsınız ayak kokusunun önüne geçersiniz.

Terleme Önleyici Spreyler


Diğer bir çözüm, ayaklarda terlemeyi önleyici sprey kullanmaktır. Koltuk altları için geleneksel olarak kullanılmasına rağmen, ayaklara terlemeyi önleyici uygulama yapmak terleme oranını azaltabilir. Gerekirse, doktor ayaklara uygun daha güçlü terlemeyi önleyici ilaçlar için bir reçete yazabilir. Diğer bir seçenek ise, çok emici olan mısır nişastasının kullanılmasıdır.

Ayak Kokusu için Tıbbi Çözüm


Bazen bir kişinin  çabalarına rağmen ayaklarını güçlü bir kokudan kurtaramazlar. Bu durumda, kokan ayakları hakkında bir doktora görünmek isteyebilirler. Doktor aşağıdaki tedavileri önerebilir.


  • Bir tedavi seçeneği iyontoforez adı verilen bir işlemdir. Bu,ayak kokusu görülme sıklığını azaltmak için cilde su yoluyla hafif bir elektrik akımı iletmeyi içeren bir yaklaşımdır. 
  • Bazı durumlarda kullanılan bir başka seçenek botulinum toksin veya Botoks enjeksiyonudur. Bu ilaç, plantar enjeksiyonları olarak bilinen bir yöntemle ayaklara enjekte edilir. Bununla birlikte, bu enjeksiyonlar özellikle ağrılı olabilir. Sonuçlar genellikle 3-4 ay arasında sürer ve bir kişi daha sonraki tedavilere ihtiyaç duyar.


Ayak kokusu için çözüm önerileri sunduğumuz yazımız burada sona ermektedir. Ayak bakımı ayak kokusuna karşı etkili olacağı için aşağıdaki yazılarımızı da sizlere sunuyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder