31 Temmuz 2017 Pazartesi

Ayakta Nasır Sorunu

Bu makalemiz vücut sağlığı açısından ayaklarımızda meydana gelen nasır sorunun oluşumu ve bunun pratik tedavi yöntemlerinin genel incelenmesidir. Nasır  neden olan etkenlerinde aktarıldığı yazımızda sizlere tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler verilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Nasır nedir ?

Nasır, genellikle ayağımıza olmayan ve ayağımıza vuran ayakkabıları giymekle meydana gelen katı ve ölü bir deridir. Bu ölü derinin dip kısmı sinir uçlarıyla temastadır ve bu sebeple nasır çoğunlukla çok acı verir. Fakat yinede nasırı oluşturan tek etken ayakkabı olmayabilir. Nasır, daha çok derinin aşırı sürtünmeyle karşılaştığı yerlerde ortaya çıkar. Elleriyle çalışan işçilerde ve çıplak ayakla dolaşanlarda, normal olarak ağrı vermeyen ve gerçek nasır olmayan deri kalınlaşması olabilir. Deride oluşan yoğun keratinleşme yani kalınlaşma olan nasır, ayaklarda en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alır.

Nasır Neden Oluşur ?


Aşağıdaki risk faktörleri, daha yüksek bir nasır insidansıyla ilişkilidir:

  • cilt üzerinde baskı veya sürtünmeye neden olan herhangi bir şey
  • çok sıkı veya  topuklu ayakkabılar, baskıya ve nasıra neden olur
  • çok gevşek olan ve sürtünmeye neden olan ayakkabılar
  • deriye sürtünen ayakkabıya kötü yerleştirilmiş bir dikiş
  • iyi uymayan çoraplar
  • çorap giymemek
  • cilt kendini korumak için kalınlaşacağından düzenli olarak çıplak ayakla yürümek
  • belirli bir şekilde koşu veya yürüyüş gibi tekrarlanan hareketler
  • deride daha az yağlı doku olduğundan yaşlı olmak özellikle ayak topunun üzerinde nasır gelişimi riski daha yüksektir
Nasır ayaklarda sıkça görülür, ancak sürtünme ve basınç da ellerde nasırlara neden olabilir. El aletlerini eldiven kullanmadan sık sık kullanan ya da kullanan insanlar bunları geliştirebilir. Bir masa üzerinde tekrarlanan diz çökme veya istirahat  diz veya dirseklerde nasıra  neden olabilir. 

Ayakkabılara dikkat !



Bütün bunlarla beraber, ayağımızda ki bir çarpıklık veya başka bir şekil bozukluğu da ayakkabımız düzgün olsa bile yanlış basmamıza neden olmakla beraber nasırın oluşumundaki en etkili faktörlerdendir. Bu tip durumlarda ayağımız yine ayakkabıya sürtecektir ve yine nasır oluşacaktır. Bunların yanı sıra sıcakta çok terleyen, havasız kalan ve çok yürüyen ayaklarda da nasır oluşabilir.


Ayak Nasırında Tedavi Önerileri


Nasır, kendisini oluşturan faktör ortadan kaldırılmadığı sürece onu kesmek, kökünden çıkarmaya uğraşmak gereksizdir. Nasır oluşumunun önlenmesinde en önemli unsur baskının ortadan kaldırılması olur. Basış bozukluklarında, vücut ağırlığının tam ayak tabanına eşit yayılmasını sağlamak için destek kullanımı  ortopedik ayakkabı ve terlik kullanmak nasır oluşumunu en aza indirger


  • Nemlendirmeye önem vererek cildin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamak için ayakları düzenli olarak nemlendirmek ve yumuşak kalmalarını sağlamak gerekmektedir. 
  • Nasırlı bölgeyi yumuşatmak için ılık suda bir müddet tutun. Daha sonra fazla sert olmayan bir ponza taşı veya benzeri yumuşak bir aletle nasırlı bölgeyi hafifçe temizlemeye çalışın. Böylece nasırın oluşturduğu sertliği -ölü hücreleri- temizlemiş, bölgeyi rahatlatmış olacaksınız. Bu işlemin ardından yine düzenli aralıklarla ayağın bakımı ve nemlendirici kullanımı etkili bir sonuç verecektir 
  • Ayakkabıların ortopedik tabanlı, derilerinin yumuşak ve ön kısımlarının geniş olması gerekir.Kullanılan ayakkabı hakiki deriden imal edilmiş olmalı ve ayağın nefes almasına izin vermelidir. Aksi takdirde nasırın yanı sıra mantar da oluşabilir. Ayrıca ayakkabı ve çorap giyilmeden önce ayak iyice kurulanmalıdır. Ayağın nemini emen pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. 
  • Ayakkabı giydiğiniz zaman ağrılı bölgenin korunması için üzerine normal yara bandı veya plaster takın. Bant veya plasteri 1 Günden daha uzun bir süre nasırın üzerinde tutmayın ve çıkartırken nasırın etrafındaki cilde zarar vermemek için dikkat edin. 
  • Nasırı kesmek, kökünü kazımaya çalışmak yanlış bir harekettir. Bunu yaparken enfeksiyon kapabilir daha büyük sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliriz. Nasırın kesilmesi gerekiyorsa bile bunu bir cerrah yapmalıdır. 
Ayakta nasır sorununuz için aşağıdaki yazımızda son derece faydalı olabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder